Doorgaan naar hoofdcontent

De zwanenzang van El Blanquito

Andrés Iniesta op de persconferentie waar hij zijn afscheid aankondigt. ©Metro

Door: Seán van Zon

Zondagavond 20 mei 2018 speelt Andrés Iniesta, El Blanquito (de bleke), zijn laatste wedstrijd voor FC Barcelona. De sierlijke voetballer werd altijd geprezen, in binnen en buitenland. Hoe een kleine jongen uit Fuentealbilla een nationale held werd.

Andrés Iniesta Luján werd op 11 mei 1984 geboren in het kleine Fuentealbilla, zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Madrid. Iniesta begon zo’n carrière op 10-jarige leeftijd bij Albacete. Deze club zou hij later van de ondergang redden door een aandeel in de club te kopen. 2 jaar later vertrok hij naar de jeugdopleiding van FC Barcelona, La Masia.

De beginjaren

Iniesta kwam daar als stille, verlegen jongen. Hij huilde toen hij weg moest van zijn ouders, had heimwee. Toch viel deze kleine jongen gelijk op, hij zou dan ook in de jeugd succesvol zijn. In het seizoen 2002-2003 debuteerde hij, toch duurde het even voor hij een vaste kracht zou worden. Dat werd hij twee seizoenen daarna. In dit seizoen werd hij met zijn club ook kampioen.

De stille kracht

Iniesta maakte veel indruk. Hij was nog steeds die verlegen jongen, maar zijn voeten spraken luid. Voor zijn spel werd hij dan ook alom geprezen door de pers en collega’s. Iniesta kwam in misschien wel de beste generatie ooit van Barcelona en Spanje terecht. Met zijn club werd hij negen keer kampioen en pakte hij zes keer de beker. Ook Europees domineerde hij en zijn club, met Iniesta won FC Barcelona vier keer de Champions League. Met het Spaanse elftal won hij het achtereenvolgens EK, WK en EK. In de WK-finale van 2010 schoot Iniesta Spanje zelfs hoogstpersoonlijk naar de overwinning in de 117e minuut van de wedstrijd.

Adéu Iniesta

Ondertussen is Iniesta 34 en beginnen de jaren te tellen. Hij raakt steeds vaker geblesseerd en kan vaak niet meer 90 minuten spelen. Toch straalt hij op de momenten dat hij speelt altijd klasse uit. 20 mei 2018, om 20:45 uur speelt Iniesta zijn laatste wedstrijd voor FC Barcelona. Dit doet hij thuis in het Camp Nou tegen Real Sociedad, een afsluiting van het seizoen waarin hij weer kampioen werd en de beker pakte. Hij vertrekt na dit seizoen naar verluidt naar China, nog eventjes cashen. Op de eindreceptie een dag voor de wedstrijd zei Barcelona voorzitter Josep Maria Bartomeu geen vaarwel maar tot ziens tegen Iniesta. “De deur staat altijd open”, aldus Bartomeu. Adéu Iniesta i moltes gràcies.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Video reportage over Fernando Lewis

Naar aanleiding van de door Willem II met 5-0 gewonnen wedstrijd met PSV maakte ik een korte video reportage over Fernando Lewis. Script: Seán van Zon en Job Zwamborn Camera: Job Zwamborn Editing: Danny KlerksDe Kruikenzeikers en de Ratten: een oplaaiende rivaliteit

Een groot deel van voetbal is rivaliteit, ook bij Willem II. De grote rivaal van de Kruikenzeikers is NAC Breda, de Ratten. Hoe leeft die rivaliteit bij beide clubs?
Het was onvermijdelijk dat deze clubs rivalen werden. Breda en Tilburg zijn twee steden die erg dicht bij elkaar liggen. Van het NAC-stadion, het Rat Verlegh, doe je er precies 25 minuten over om bij het koning Willem II stadion te komen. Willem II is de oudere van de twee, opgericht in 1896. NAC is opgericht in 1912. De prijzenkast van beide clubs is niet erg goed gevuld, Willem II werd drie keer landskampioen en won twee keer de beker, NAC won 1 keer het landskampioenschap en de beker. Bij beide clubs was dit in een ver verleden Op het oog vergelijkbare clubs dus. Crossing thedivide Als spelers of trainers in Engeland van de ene naar de andere rivaal stappen noemen ze dat ‘crossing thedivide’, de kloof oversteken. We spreken met fans van beide clubs. Aan de Willem II kant doen wij dit met Joris Gemen