Doorgaan naar hoofdcontent

De Kruikenzeikers en de Ratten: een oplaaiende rivaliteit

Een groot deel van voetbal is rivaliteit, ook bij Willem II. De grote rivaal van de Kruikenzeikers is NAC Breda, de Ratten. Hoe leeft die rivaliteit bij beide clubs? 


Het was onvermijdelijk dat deze clubs rivalen werden. Breda en Tilburg zijn twee steden die erg dicht bij elkaar liggen. Van het NAC-stadion, het Rat Verlegh, doe je er precies 25 minuten over om bij het koning Willem II stadion te komen. Willem II is de oudere van de twee, opgericht in 1896. NAC is opgericht in 1912. De prijzenkast van beide clubs is niet erg goed gevuld, Willem II werd drie keer landskampioen en won twee keer de beker, NAC won 1 keer het landskampioenschap en de beker. Bij beide clubs was dit in een ver verleden Op het oog vergelijkbare clubs dus. 

Crossing the divide 

Als spelers of trainers in Engeland van de ene naar de andere rivaal stappen noemen ze dat ‘crossing the divide’, de kloof oversteken. We spreken met fans van beide clubs. Aan de Willem II kant doen wij dit met Joris Gemen. Hij is 20 jaar oud en geboren en getogen in Tilburg. Aan de andere kant van de kloof spreken we met NAC-fans Joshua Schuijt, 22 jaar oud, en Damy van Aken, 21 jaar oud. Beide komen uit Zevenbergen, een klein stadje vlakbij Breda. 

Hoe ben je fan van je club geworden? 

Joris: “Ik ben met mijn vader in 2010/2011 voor het eerst naar het stadion gegaan en heb toen een aantal wedstrijden gezien. Het seizoen daarna, toen we Jupiler League gingen spelen, een seizoenkaart genomen. Ook ga ik nu een aantal jaar naar uitwedstrijden, naar NAC uit ben ik nog niet geweest.” 
Dit toonde wel wat gelijkenis met het verhaal van de NAC’ers. 
Joshua: ”Dat komt door mijn vader, hij is al zijn hele leven fan. Die nam mij toen ik een jaar of 6 was mee naar NAC, ik ben dus opgegroeid met het NAC-virus of ik dat nou wilde of niet. Ondertussen heb ik nu zo’n vijftien jaar mijn seizoenkaart. Ik ga naar uitwedstrijden, laatste tijd weer meer. Ik ben nog niet naar Willem II uit geweest.” 
Damy: “Ik ook door mijn vader, die is ook al sinds jongs af aan fan. Ik ging er voor het eerst heen toen ik een jaar of 7 was, toen ben ik gelijk bij de kidsclub gegaan. Daar heb ik de liedjes leren kennen, meelopen met de spelers. Ik heb vanwege mijn werk geen seizoenkaart meer en ga ik minder naar uitwedstrijden. Mijn seizoenkaart had ik 10 jaar.” 

Hoe zou je zelf de rivaliteit met de ander beschrijven? 

Joris: “Het zit wel diep. Dat merkte je in de twee jaar dat ze niet in de Eredivisie speelden, ik denk dat de supporter dan iets mist. Je gunt NAC geen promotie, maar je wilt wel tegen ze spelen. Ik zie ze liever in de Eredivisie dan eruit, het is toch een wedstrijd apart. Ik zou het niet beschrijven als haat, wel als rivaliteit. Qua gevoel komt het aardig in de buurt van de Klassieker, ik denk dat het gevoel ongeveer hetzelfde is. Hier is het alleen geen haat, ik weet ook niks van ontmoetingen waarbij supporters op de vuist gaan.” 
Geen grote vrienden dus, hoe zit dat aan de andere kant? 
Joshua: “De intensiteit is gewoon net zo groot, al dan niet groter, dan bij de klassieker. Het zijn 2 vergelijkbare clubs met een vergelijkbaar niveau, dat is altijd al zo geweest. Het is wel echt haat.” 
Damy: “De rivaliteit is er van kleins af aan ingeprent, ik vind het zelfs nog een stukje erger. De weg ernaartoe worden zoveel acties eromheen gedaan, dat vind ik leuk.” 
Josh: “Het is de laatste jaren ook wel erger geworden. Dat eromheen is ook wel een wedstrijd apart. Ze zeggen ook vaak als je die sfeeracties doet dat je al 1-0 voor staat.” 
Damy: “Je ziet het al jarenlang, NAC heeft steeds de beste sfeeracties tegenover Willem II, tegenover heel veel clubs trouwens.”  

Na een jaar speelden jullie weer tegen elkaar, dit keer in de play-offs om promotie/degradatie, hoe was dat? 

Joris: “De druk was zo hoog, je speelt tegen de club waar je niet tegen kan en mag verliezen. Als we deze hadden verloren had het nog veel erger geweest. Dat was wel de mooiste overwinning tegen NAC. Qua beladenheid staat die zeker bovenaan.” 
Een nerveus gevoel met een goede afloop, dat zal in het NAC-kamp ongetwijfeld anders zijn. 
Joshua: “In de Jupiler League kun je wel gewoon kampioen worden, dat overschaduwt het een beetje. Aan de andere kant denk je wel ‘laten we zo snel mogelijk weer kampioen worden’.”  
Damy: “Je wilt graag tegen ze spelen, maar dat kon toen niet.” 
Joshua: “Toen we degradeerde het jaar daarvoor vond ik erger. Toen verloren we tegen Roda JC, dat is de ergste nederlaag ooit. Maar tegen Willem II komt stipt op plek 2. Thuis wonnen we 2-1, uit kwamen we gelijk 3-1 achter. Dat was zo’n pijnlijk moment.  

Denk je dat jouw club over het algemeen de grotere is? 

Joris: Er kunnen meer mensen in het NAC-stadion, daarom zitten er volgens mij ook meer. Ik denk dat de beleving bij Willem II op de tribunes en bij uitwedstrijden een stuk groter is. Ik denk dat op dit moment de clubs op hetzelfde niveau zitten.” 
Joris is dus eerlijk, hoe zit dat aan de andere kant? 
Joshua: “Qua historie en over het algemeen is NAC de grotere club natuurlijk.” 
Damy: “Willem II is het soms net niet.” 

Hoe denk je dat het seizoen zal eindigen, voor beide clubs? 

Joris: “Ik denk dat Willem II boven de streep kan eindigen. Met een goede mindset kunnen wij zo rond plek 14/15 eindigen, dan ben ik al heel blij. Ik denk dat NAC ook wel boven de streep gaat eindigen. Voor de nacompetitie ben ik wel bang, daarin kan het alle kanten op.” 
Eind goed al goed voor beide clubs. Wat denken de NAC’ers? 
Damy: “NAC blijft in de eredivisie, daar ben ik van overtuigd. Ze hebben veel kwaliteit maar laten het niet altijd zien.” 
Joshua: “NAC blijft erin, ik denk dat ze 14e worden. Willem II denk ik dat die 16e worden, dan moeten ze in de play-offs voor promotie/degradatie spelen. In die play-offs kan het alle kanten op, dat zijn wedstrijden op zich.” 

De weg omhoog  


De rivaliteit zit in de lift omhoog. Beide spelen ze Eredivisie en de intensiteit eromheen wordt alleen maar groter. Ook strijden ze beiden dit seizoen tegen degradatie. 15 april is het weer zover, dan spelen de twee clubs in Breda tegen elkaar. Het belooft in ieder geval buiten het veld een spektakel te worden, de vraag is of dit op het veld ook het geval is. Een wedstrijd om in de gaten te houden dus.

Reacties

  1. Sinds wanneer heeft nac een rijkere geschiedenis dan willem 2 wat is dat voor onzin

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Video reportage over Fernando Lewis

Naar aanleiding van de door Willem II met 5-0 gewonnen wedstrijd met PSV maakte ik een korte video reportage over Fernando Lewis. Script: Seán van Zon en Job Zwamborn Camera: Job Zwamborn Editing: Danny KlerksDe zwanenzang van El Blanquito

Andrés Iniesta op de persconferentie waar hij zijn afscheid aankondigt. ©Metro

Door: Seán van Zon

Zondagavond 20 mei 2018 speelt Andrés Iniesta, El Blanquito (de bleke), zijn laatste wedstrijd voor FC Barcelona. De sierlijke voetballer werd altijd geprezen, in binnen en buitenland. Hoe een kleine jongen uit Fuentealbilla een nationale held werd.

Andrés Iniesta Luján werd op 11 mei 1984 geboren in het kleine Fuentealbilla, zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Madrid. Iniesta begon zo’n carrière op 10-jarige leeftijd bij Albacete. Deze club zou hij later van de ondergang redden door een aandeel in de club te kopen. 2 jaar later vertrok hij naar de jeugdopleiding van FC Barcelona, La Masia.
De beginjaren Iniesta kwam daar als stille, verlegen jongen. Hij huilde toen hij weg moest van zijn ouders, had heimwee. Toch viel deze kleine jongen gelijk op, hij zou dan ook in de jeugd succesvol zijn. In het seizoen 2002-2003 debuteerde hij, toch duurde het even voor hij een vaste kracht zou worde…