Doorgaan naar hoofdcontent

De boetetocht van Adriaanse

In het heden is Willem II een degradatiekandidaat, de lift staat stil. Dit was niet altijd het geval. Rond de eeuwwisseling beleefde de club grote successen, dit onder trainer Co Adriaanse. Hij regeerde met ijzeren hand. Dit is een van de verhalen van toen Willem II in de lift omhoog zat.

Een beschamende verliespartij

Het was 24 juli 1999, Willem II speelde in Gent een oefenwedstrijd tegen KAA Gent. Willem II was het seizoen daarvoor 2e geworden in de eredivisie en hadden zich gekwalificeerd voor de Champions League. De verwachtingen voor het seizoen waren dus hooggespannen. De Belgen zaten al weken verder in hun voorbereiding dan Willem II, de Tilburgers werden van de mat gespeeld. Eindstand: 6-1 voor Gent. De man die grotendeels verantwoordelijk was voor het succes van het vorige seizoen, trainer Co Adriaanse, was woedend. Hij moest een straf verzinnen en kwam uit op een strafloop, een boetetocht. Dit op een dag waar spelers eigenlijk voor de eerste keer in 2 weken vrij zouden hebben. Van Adriaanse moesten ze van Café de Vijf Eiken in Rijen 13,3 kilometer teruglopen naar het Willem II stadion.

Valsspelen

De meeste spelers begonnen aan deze loop, Adriaanse had immers veel autoriteit vergaard onder de spelers. Toch hadden sommige spelers geen zin in deze loop, zeker de keepers niet. Die gingen niet netjes lopen zoals hun teamgenoten. In plaats daarvan gingen zij meeliften met langsrijdende bestuurders. Eén van de keepers, Casper Nelis, was goed voorbereid. Hij trok, op de warmste dag van het jaar, twee shirts aan. Dat tweede shirt wilde hij namelijk gebruiken als ruilmiddel om mee te mogen liften. Doordat de keepers het grootste deel hadden gelift in plaats van gelopen, kwamen zij als eerste aan. Toen kreeg Adriaanse gelijk het gevoel dat er iets niet in de haak was. Uiteindelijk kwam hij erachter, dit leidde tot een confrontatie tussen Adriaanse en Nelis. Adriaanse ontsloeg zelfs Nelis om zijn houding. De nummer 1 onder de lat, Jimmy van Fessem, raakte zijn basisplaats kwijt. Uiteindelijk is dit allemaal uitgepraat.

Onverwacht retourtje

De weg die de spelers moesten belopen
Toen alle spelers terug waren gekeerd werd er geluncht. Dit werd gedaan met de gedachte dat ze later terug zouden rijden. met de ene helft van de auto’s om de andere helft van de auto’s, die nog bij de Vijf Eiken stonden, op te halen. Dit bleek niet het geval te zijn, de spelers mochten wederom 13,3 kilometer hardlopen in de brandende zon. Deze keer moest het zelfs sneller dan de heenweg. En dus liepen de spelers maar weer terug naar de Vijf Eiken.

Niet voor niks

Een paar dagen later speelde Willem II een wedstrijd tegen de amateurs van SC ’t Zand. Deze wedstrijd, die de spelers met flinke blaren speelde, werd gewonnen met maar liefst 0-11. De boetetocht had mentaal toch een positieve uitwerking. Deze strafloop was tekenend voor het Willem II onder Co Adriaanse, spelers wilde voor hem door het vuur gaan. De buitenwereld had kritiek op hem, de resultaten spreken voor zich. Uiteindelijk heeft Adriaanse met een zeer beperkt budget 2x Europees voetbaal gehaald, waaronder 1x de Champions League. Ook werd hij 2e als trainer van de Tricolores. Spelers die toen onder hem speelde zeggen dat Adriaanse ‘the way to go’ is als een club het maximale uit zijn selectie wilt halen. Zoals Willem II toen in de lift zat heeft het nooit meer gezeten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Video reportage over Fernando Lewis

Naar aanleiding van de door Willem II met 5-0 gewonnen wedstrijd met PSV maakte ik een korte video reportage over Fernando Lewis. Script: Seán van Zon en Job Zwamborn Camera: Job Zwamborn Editing: Danny KlerksDe Kruikenzeikers en de Ratten: een oplaaiende rivaliteit

Een groot deel van voetbal is rivaliteit, ook bij Willem II. De grote rivaal van de Kruikenzeikers is NAC Breda, de Ratten. Hoe leeft die rivaliteit bij beide clubs?
Het was onvermijdelijk dat deze clubs rivalen werden. Breda en Tilburg zijn twee steden die erg dicht bij elkaar liggen. Van het NAC-stadion, het Rat Verlegh, doe je er precies 25 minuten over om bij het koning Willem II stadion te komen. Willem II is de oudere van de twee, opgericht in 1896. NAC is opgericht in 1912. De prijzenkast van beide clubs is niet erg goed gevuld, Willem II werd drie keer landskampioen en won twee keer de beker, NAC won 1 keer het landskampioenschap en de beker. Bij beide clubs was dit in een ver verleden Op het oog vergelijkbare clubs dus. Crossing thedivide Als spelers of trainers in Engeland van de ene naar de andere rivaal stappen noemen ze dat ‘crossing thedivide’, de kloof oversteken. We spreken met fans van beide clubs. Aan de Willem II kant doen wij dit met Joris Gemen

De zwanenzang van El Blanquito

Andrés Iniesta op de persconferentie waar hij zijn afscheid aankondigt. ©Metro

Door: Seán van Zon

Zondagavond 20 mei 2018 speelt Andrés Iniesta, El Blanquito (de bleke), zijn laatste wedstrijd voor FC Barcelona. De sierlijke voetballer werd altijd geprezen, in binnen en buitenland. Hoe een kleine jongen uit Fuentealbilla een nationale held werd.

Andrés Iniesta Luján werd op 11 mei 1984 geboren in het kleine Fuentealbilla, zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Madrid. Iniesta begon zo’n carrière op 10-jarige leeftijd bij Albacete. Deze club zou hij later van de ondergang redden door een aandeel in de club te kopen. 2 jaar later vertrok hij naar de jeugdopleiding van FC Barcelona, La Masia.
De beginjaren Iniesta kwam daar als stille, verlegen jongen. Hij huilde toen hij weg moest van zijn ouders, had heimwee. Toch viel deze kleine jongen gelijk op, hij zou dan ook in de jeugd succesvol zijn. In het seizoen 2002-2003 debuteerde hij, toch duurde het even voor hij een vaste kracht zou worde…